Info

Vojvodina treba da ima svoj Ustav

konferencija za stampuNOVI SAD – Predsednik Pokrajinskog odbora Liberalno-demokratske partije (LDP) Dušan Mijić je danas najavio da će LDP pokrenuti inicijativu za promenu ustavnog položaja Vojvodine i založio se da Vojvodina dobije svoj ustav u okviru složene države Srbije.
Mijić je na konferenciji za novinare u Novom Sadu rekao da samo kroz sopstveni ustav Vojvodina može da definiše svoj položaj unutar Srbije.

“Danas Vojvodina zapravo ima samo fasadnu autonomiju. Viševekovna autonomija ne može da se zatire i da se uništi. Trpeli smo i davali i više nego što je trebalo. Sada je dosta, građanima Vojvodine je dosta. I ne plašimo se da to kažemo, jer smo lojalni građani ove države”, rekao je Mijić.

On je najavio da će LDP organizovati tribine širom Vojvodine i razgovarati s građanima o svojoj inicijativi.

Po njegovim rečima, Deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine koju je usvojila Skupština Vojvodine, nedovoljna je da bi se ostvarila autonomija Pokrajine.

Mijić je danas predstavio dva programska dokumenta LDP za Vojvodinu:

Platformu za Vojvodinu i dokument sa deset odgovora na pitanje “Zašto nam je potrebna autonomija Vojvodine?”.

U Platformi za Vojvodinu navodi se da je potrebna “mobilizacija” Vojvođana za odbranu autonomije.

U tom dokumentu se navodi i da ustav Vojvodine treba da sadrži katalog ljudskih i manjinskih prava, zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, finansijsku i statističku samostalnost, posedovni list Vojvodine i međunarodne garancije poštovanja Vojvodine i njenog konstitutivnog akta.

U Platformi je LDP pozvao sve demokratske stranke na okupljanje oko ideje autonomije Vojvodine.

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

April 2018
M T W T F S S
« Apr    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Get Adobe Flash player