Blog

Geda na Trgu

SRBIJA NOVI SAD BALA¦EVI? KONCERTVERA ŠOTI – U subotu 5.maja u Novom Sadu, za građane, održaće se solistički i besplatni koncert Đorđa Balaševića. Baš na centralnom gradskom trgu, kod Miletića, baš u vreme „izborne šutnje“.

Poslednji put, koliko se sećam, Balašević nam je pevao, pre skoro 12 godina, jedne septembarske, ili možda već oktobarske noći, kada su Novosađani izašli, kao i svake večeri pre toga, da traže svoje pokradene glasove, da kažu po ko zna koji put „dole Milošević“ i da jednog jutra u oktobru, krenu ka Beogradu da završe stvar.

„Živeti slobodno“. Takav je bio refren najpevanije i najlepše pesme tog proleća, leta i jeseni. Autor: Balašević. Pevana je na barikadama, na površinskim kopovima, na ulicama.

Balašević pre toga godinama nije pevao u Novom Sadu. Nije mu bilo dozvoljeno, zatim se nešto ljutio na ovu sredinu. Pevao je međutim, svugde gde je mogao u regionu. Uvek opredeljen i uvek na antiratnoj strani, uvek protiv nacionalizma, nacionalista, uvek ponosni građanin Vojvodine i sveta.

Otkud sad, ponovo na trgu. Neopredeljen u ovoj kampanji. Nismo ga čuli, osim što je u nekoj naznaci ćerkino ime na listi Demokratske stranke. Da li je to razlog koncertu. Nećemo se izjasniti javno, ali onako između redova i datuma podržaćemo tu stranku.

Nikada nije Balašević, pa nijedna njegova reč, njegov stih ili gest bio toliko neproziran kao ova najava koncerta. Kada su ga neki autonomaši, onomad po 5.oktobru, izvikali za pisca buduće himne, Balašević se elegantno zahvalio na ponuđenoj ulozi. Kada je pevao o Titu, pevao je, bio jasan. Kada je napisao i pevao o Gedi, bio je takođe jasan, mada je šatro pesma smeštena u neku porodicu koja ima jednog gluperdu koji je proćerdao sve.

Da li se veliki pesnik umorio od grebanja o svoje ime, slavu i čast. Pa rekao, evo vam koncert, …. vas koncert! Bilo bi mi prihvatljivije, nego da peva onako da se niko ne seti, a u stvari.  „Ne volem“.

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

April 2018
M T W T F S S
« Apr    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Get Adobe Flash player