Vesti

LDP predstavlja Platformu za Vojvodinu

DSCN0391_resize (2)Lokalni odbor Liberalno demokratske partije predstavio je jevnosti platformu za Vojvodinu i dokument koji nudi odgovore na pitanja zašto je građanima potrebna autonomija Vojvodine. Menadžer LDP Veljko Cicmil je istakao da je tema Vojovdine uvek jednako važno pitanje.

“Od anti-ustavne kampanje do kampanje ‘Vojvođanski preokret’ trudili smo se da jasno istaknemo vojvođansko pitanje u prvi plan, što smo nastavili da radimo i u poslednjih godinu dana. Sada predstavljamo Platformu za Vojvodinu u kojoj su ponuđeni konkretni politički odgovori”, rekao je Cicmil. Predsednik PO LDP Dušan Mijić je naglasio da se pod senkom rešavanja kosovskog problema otvara pitanje ustavnog položaja Vojvodine. “Vojvodina danas nema autonomiju koja joj je primerena, ona nije ravnopravan subjekt u odlučivanju i nema položaj unutar Ustava kojim bi mogla da samostalno uređuje i organizuje život svojih građana. Smatramo da položaj Vojvodine treba da bude definisan Ustavom Vojvodine koji treba da donese Skupština Vojvodine. To nije pitanje secesionizma već pitanje naših pojedinačnih prava”, rekao je Mijić.
U okviru dokumenta ponuđeno je 10 odgovora zašto je građanima potrebna autonomija Vojvodine. “Vojvodina bi dobila više slobode, ravnopravnosti i naravno odgovornosti. Potpuno je licemerno prozivati Skupštinu Vojvodine da je odgovorna za probleme ukoliko ona nema nikakve nadležnosti. Čak i Statut koji je donela Skupština APV je morao ići na verifikaciju u Skupštinu Srbije, a to je ponižavajuće”, rekao je Mijić i iskazao spremnost LDP-a da sarađuje sa civilnim sektorom, NVO, kao i sa građanima i političkim strankama koje imaju slične stavove.

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

April 2018
M T W T F S S
« Apr    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Get Adobe Flash player