Vesti

Prerađeni Statut potvrđuje rigidne stavove protivnika autonomije

vojvodinaUstavno usklađeni Statut Vojvodine, daleko je od stavova Liberalno demokratske partije, kao i od potreba građana i građanki Vojvodine. Ovim činom, sve više smo udaljeni od autonomije, ocenio je između ostalog Politički savet Pokrajinskog LDP Vojvodine.

U svim diskusijama vođenim povodom odluka Ustavnog suda Srbije i osporavanja prethodnog Statuta Vojvodine (sa kojim, uzgred, takođe nismo bili zadovoljni) zanemarena je potreba reforme najvišeg pravnog akta Republike Srbije, o čemu se LDP odavno izjasnio. Politički savet procenjuje da prerađeni Statut samo potvrđuje rigidne stavove protivnika autonomije i prisatlica čvrstog centralizma u državi.

Liberalno demokratska partija bila je i ostala protivnik sadašnjih ustavnih rešenja i tako se izjasnila još za vreme usvajanja Ustava. Taj Ustav nije dobio ni referendumsku podršku u Vojvodini, a prema Pokrajini nikada nije ispunjen ni minimum ustavnih obaveza. To je samo dokaz više da je reforma ustavnog položaja Vojvodine veoma ozbiljan zadatak koji stoji i pred vladajudom koaliicijom, ali i pred opozicijom.

Obnovljenim Statutom Vojvodine kriza ustavnih rešenja de se samo nastaviti i odlaganje početka ozbiljne ustavne reforme produbide i inače tešku krizu u kojoj se Republika nalazi.

Politički savet podseda na to da se LDP principijelno odnosi prema autonomiji Vojvodine od samog nastanka partije. Tokom godina usvojena je i Deklaracija o evropskoj Vojvodini, kao ključni programski dokumenat kojim se partija rukovodi u poliitičkim stavovima o neophopdnosti otvorene borbe za decentralizaciju Srbije i punu afirmaciju autonomije Vojvodine.

Političkog saveta Liberalno demokratske patije Vojvodine

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

April 2018
M T W T F S S
« Apr    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Get Adobe Flash player