Vesti

Započeti rešavanje problema koji sputavaju potencijale za razvitak Vojvodine

U Somboru je u subotu, 5. jula, održana sednica Pokrajinskog odbora LDP. Sednicom je predsedavao predsednik Pokrajinskog odbora Dušan Mijić, a pored njega sednici su prisustvovali i predsednik LDP Čedomir Jovanović, članovi Predsedništva Judita Popović, Đorđo Žujović, Saša Šućurović, Robert Šebek, Goran Hadžajlić, članovi Političkog saveta Lazar Stojanović, Drago Kovačević, Olivera Ježina, novinar Dimitrije Boarov, profesorka ustavnog prava Marijana Pajvančić, kao i mnogi drugi. 

Tokom otvaranja sednice, Dušan Mijić je naglasio značaj svega onoga što je LDP u proteklom periodu činila u Vojvodini kako bi se stvorila atmosfera za pokretanja pitanja ustavnog položaja Vojvodine.

– Potrebno je krenuti sa stvaranjem novog političkog miljea, koje bi posle dovelo do toga da se novi Ustav donese, kako bi i Vojvodina našla mesto u tom Ustavu koje zaslužuje. Napomenuo bih da sukob oko vlasti u Vojvodini, bez potpune autonomije je privid autonomije Vojvodine. Jedino što je tačno je da je pitanje pokrajine stavljeno na dnevni red, ali to nije suština – rekao je Mijić.

Predsednik Pokrajinskog odbora LDP je dodao i da demagoška obećanja vlasti neće doneti ništa dobro Vojvodini već da se mora jednom iskreno krenuti u rešavanje problema koji sprečavaju ogormni potencijal Vojvodine za dalji razvitak.

Novinar Dimitrije Boarov je naglasio da su odnosi u vladajućoj koaliciji izuetno loši.

 – Vladajuća koalicija je u Vojvodini duboko posvađana. Strane vlasti malo govore o suštini problema već se više bave pukim preživljavanjem. Ideja autonomije Vojvodine je u drugom planu, a stranke koje su u prošlosti pokušali da zanemare probleme Vojvodine i Vojvođana, građani su uvek kažnjavali na izborima – rekao je on.

Profesorka ustavnog prava Marijana Pajvančić je rekla da su za rešavanje problema u Vojvodini potrebni i eksperti.

– Ključni problem koji ja vidim je da mi nismo napravili prekid sa partijskom državom. Pravna država i njen ustav sadrže procedure kako dati odgovore na komplikovane društvene situacije. Vertikalna podela vlasti kod nas je uvek otimana, nikad osvajana, a ja tu vidim pogotovo problem u vertikalnoj podeli vlasti. Strahujem da će ustavne promene da se izvrše bez temeljnih priprema, da će biti na brzinu i da će nas sve zateći. Nama je potreban ekspertski pogled na ustavne probleme koje su potrebne Vojvodini – rekla je ona.

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

April 2018
M T W T F S S
« Apr    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Get Adobe Flash player