Info

Potreban vojvođanski konsenzus kao brana centralizaciji

Dusan-MijicU javnosti  se ovih dana povela polemika o tome čija je Elektrovojvodina. Naravno Eletrovojvodina je vojvođanska, trebala je i  morala   ostati vojvođanska. Postavlja se međutim pitanje zašto se Vojvodina nalazi u položaju da bezuspešno brani  i  kuka za svakim parčetom  svoje imovine, koje joj se kontinuirano oduzima?

Podsecžćam da je LDP Vojvodine preko svojih poslanika  predložio u skupštini Srbije amandmane na Zakon o javnoj svojini  usvojen septembra 2011 godine.

Amandman na čl. 10 Predloga zakona o javnoj svojini

 „Dobra u opštoj upotrebi i druga dobra od opšteg interesa na kojima postoji pravo svojine, u svojini su Republike Srbije, osim onih koja su u svojini autonomne pokrajine, odnosno jedinice lokalne samouprave, u skladu s zakonom.

Dobra u opštoj upotrebi i druga dobra od opšteg interesa koja se nalaze na teritoriji autonomne pokrajine, u svojini su autonomne pokrajine.

Dobra u opštoj upotrebi i druga dobra od opšteg interesa su u svojini jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalaze, kada je to ovim i drugim zakonima određeno.“

Istim zakonom mreže namenjene  protoku materije ili energije radi njihove distribucije su definisane kao dobra od opšteg interesa.

Ovim, kao  i sa još jednim amndmanom na isti zakon LDP Vojvodine je predložio zakonsko rešenje kojim se definiše  da je svojina  Vojvodine  u javnoj upotrebi  ona koja se nalaze na teritoriji autonomne pokrajine.

Čemu ovo podsećanje?

Zato što amandman nije prihvaćen u skupštini Srbije.

U to vreme DS, Liga  SVM i LDP su imali većinu za usvajanje ovog amandana. Krivi smo i mi  jer nismo ubedili tada vladajuću većinu.

Šta se u međuvremenu dogodilo?

Imovina se polako krcka, krčmi i otuđuje u pokušaju da se  od državnog  poljoprivrednog zemljišta do elektrodistributivnih mreža,  stvore  jedinstvene  organizacije koje  se mogu prodati strateškom partneru. Primer NIS-a nas opominje na to.

Zašto?

Zato što za pitanja  Vojvodine, ni tada ni danas,  nije postojala i ne postoji politička volja vladajuće većine da se prihvati Vojvodina kao deo države koji ima svojinu.

Za to nije potrebna promena Ustava, zakon je bilo moguće doneti i po važećem Ustavu

Umesto toga Vojvodina je  prepuštena na upravljanje centralističkoj vlasti. Danas dobrima u javnoj svojini – Elektrovojvodinom, upravlja Jedinstvena Srbija, Dveri, Treća Srbija, Dinara&Drina&Dunav i druge organizacije koje smo zapamtili samo po mitingu  ispred Vlade Vojvodine.

Ovim strankama nije nikakav problem da budu centralističke, poštujući zakon, jer je prethodna vladajuća većina napravila ogromnu štetu.

Zbog toga pozivamo političke stranke na  veću saradnju za očuvanje vojvođanske  imovine,  pre svega PRAVA Vojvodine da samostalno odlučuje o svoj imovini.

Prilika iz 2011.godine da se Zakonom o javnoj svojini reguliše pitanje imovine je propuštena ,ali se veća šansa javlja najavljenom promenom Ustava Srbije, no, bez dovoljno političke smelosti i političke saradnje da se suprotstavimo centralizaciji krije se opasnost da doživimo dalje siromašenje I poništavanje Vojvodine.

Zbog toga  skrećemo pažnju na važnost stvaranja Vojvodjanskog  konsenzusa o definisanju položaja Vojvodine u predstojećoj raspravi o novom Ustavu, ne samo od strane političkih stranaka, već pre svega javnosti u Vojvodini.  Na tom poslu svi moramo biti budni i aktivni, kako ne bismo došli u situaciju da kao u prethodnom primeru, omogućimo da nam drugi kroje kapu.

LDP Vojvodina

Dusan Mijic

Potpredsednik

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

April 2018
M T W T F S S
« Apr    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Get Adobe Flash player