Vesti

LDP razume Vojvodinu

Liberalno demokratska partija i Socijaldemokratska stranka zajedno će nastupiti na pokrajinskim izborima pod rednim brojem 8 na glasačkom listiću, dok će ova koalicija u Novom Sadu na izborima za gradski parlament učestvovati pod rednim brojem 10. Liga socijaldemokrata Vojvodine biće partner ove koalicije na republičkom nivou, ali na lokalnom i pokrajinskom nivou će nastupiti samostalno. Ipak, kampanja LDP na izborima za pograjinski i lokalne parlamente  oslanjaće se na naša programska dokumenta. Ta dokumenta su u velikoj meri u saglasnosti sa programskim dokumentima LSV, kaže u razgovoru za „Dnevnik“ potpredsednik LDP Dušan Mijić.

* Šta očekujete od republičkih, a šta od pokrajinskih izbora?

– I na jedne i na druge izbore izlazimo sa namerom da uđemo u parlament i zastupamo ideje za koje se zalažemo i za koje očekujemo da naši birači glasaju. Očekujemo da se stane na put vlasti koja je dovela do toga da državnu zemlju čuvaju poljoprivrednici, a vlast sklapa dogovore sa uzurpatorima.

* S obzirom na to da na pokrajinskom nivou idete sa SDS-om, kakav program nudite građanima Vojvodine?

– Skupštinska deklaracija, Vojvođanski preokret, Platforma za evropsku Vojvodinu, 10 odgovora na pitanje zašto nam treba autonomija Vojvodine – naša su trajna programska opredeljenja. Podsetiću i na to da su se na konfernciji za medije u Novom Sadu, održanoj u ponedeljak, 28. marta, predsednici Socijaldemokratske stranke Boris Tadić i Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović založili za promenu Ustava i ustavnog položaja Vojvodine.

* LDP se zalaže za zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast za Vojvodinu. Po čemu je program LDP spram pokrajine drugačiji od drugih autonomaških stranaka?

– LDP je jedina stranka sa centralom u Beogradu koja se zalaže za izvršnu, sudsku i zakonodavnu vlast u Vojvodini. To pokazuje da u velikoj meri razume pitanje Vojvodine i da je sačinjen dogovor unutar same stranke o pitanju autonomije APV.

* Šta očekujete od izbora u Novom Sadu? Očekujete li prelazak cenzusa?

– Očekujemo da na vlasti u Novom Sadu ne budu oni koji ruše zgrade pod zaštitom Zavoda za spomenike kulture uz objašnjenje da će sagraditi iste i starije. Svako ko prikupi potpise i preda listu očekuje da uđe u parlament. Verujem da će i LDP i SDS ući u gradski parlament.

Savest i čestitost važniji od Haga

* Kako komentarišete oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju u Hagu i koliko će to uticati, na odnose u regionu, a koliko na političke prilike u zemlji?

– Sudsko veće u Hagu je donelo presudu na osnovu svojih uverenja. Na nama je da kao društvo osudimo proterivanje Hrvata devedesetih u Vojvodini. Za to nije potrebna ni osuda, ni oslobađanje bilo koga. Za to nam treba sopstvena savest i čestitost. Nikakva presuda neće nadomestiti našu potrebu da osudimo dela koja su učinjena devedesetih. Ukoliko je Šešelj nevin, a niko drugi nije kriv, onda smo svi krivi. Jer to se ipak desilo.

Dnevnk, 03.04.2016.

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

May 2018
M T W T F S S
« Apr    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Get Adobe Flash player